Skolkovo ska bli Rysslands Silicon Valley

I Moskva har ett storprojekt startats som ska göra Ryssland mer attraktivt för IT-industrin och stoppa flykten av välutbildade akademiker från landet. Ryska staten har öronmärkt motsvarande 60 miljarder kronor som ska gå till uppbyggnaden av forskningsbyn Skolkovo. Och Rysslands president Dmitrij Medvedev har också lockat stora utländska investerare.

Cisco Systems, Nokia, Siemens, Google och indiska Tata Group är bara några av de företag som valt att gå med i Skolkovo-projektet. En forskningsby med plats för 30 000 invånare som ska växa upp utanför Moskvas tredje ringled.

Skolkovo är ett led i den ryske presidentens satsning på fem framtidsbranscher - energi, IT, biomedicin, kommunikation och kärnteknik. Dmitrij Medvedev har talat sig varm för forskningsbyn under möten med såväl Barack Obama som Angela Merkel, Tarja Halonen och tunga direktörer i amerikanska förlagan Silicon Valley.

Och det är en välfylld godispåse som han lockar Skolkovos invånare med: Ingen inkomstskatt, ingen fastighetsskatt och rabatt på arbetsgivaravgifterna.

Aleksej Aleksandrov, rektor på det prestigefyllda Baumanuniversitetet i Moskva och styrelseledamot i Skolkovo-projektet, säger att forskarna ska kunna fokusera helt på sitt arbete.

För förutom det ekonomiska så kommer Skolkovo också vara en plats med egen polis, egna immigrationslagar och egen kommunstyrelse till exempel.

Men kritiker, till exempel förre vice centralbankschefen Sergej Aleksasjenko, tvivlar på att det går att börja i en annan ände än att bekämpa det ogynnsamma och korrupta företagsklimatet som finns i Ryssland idag.

– Korruptionen är större än vad den var 10 år sedan och effektiviteten i byråkratin är sämre än för fem år sedan, säger Sergej Aleksasjenko.

Om tre år ska de första invånarna flytta in i Skolkovo är det tänkt. Men fram tills dess har det hunnit hända mycket, till exempel ett presidentval som kan innebära att någon annan än IT-entusiasten Medvedev står vid rodret.