Foto: Jussi Nukari/PRB

Landssorg har lagt sordin på Finland

I Finland har dagen präglats av nyheten om trafikolyckan under natten till fredag utanför Äänekoski i mellersta Finland. Tjugofyra ungdomar på väg till skidsemester i norr omkom när deras bus kolliderade med en långtradare fullastad med pappersbalar. Minnesstunder har hållits i skolor och kyrkor.

– Jag har själv barn och barnbarn så man förstår vad föräldrarna känner, säger en dam utanför Helsingfors domkyrka.

Skolorna i sorg
Sorgen har satt sordin på Finland, flaggor på halv stång och minnesstunder inte minst i landets skolor. De var ju alla ungdomar som omkom i natt.

Bussen startade i torsdags kväll från Helsingfors och plockade upp skidresenärer i Tammerfors och Jyväskylä. Vid tvåtiden på natten hejdades färden.

Långtradaren fick sladd
I höjd med Äänekoski mötte bussen långtradaren vars 25 ton tunga släp fick sladd, slog i bussen som for av vägen och fick pappersbalarna i lasten över sig. De flesta i bussen torde ha omkommit omedelbart, säger läkarna vid Jyväskyla centralsjukhus där merparten av de 14 skadade ungdomarna vårdas.

Det rådde extrem halka och tills vidare är detta den enda bidragande orsaken till olyckan polisen vill anföra. Vilket inte har hindrat en omedelbar diskussion om till exempel saltningen på vägarna i Finland. Den borde vara bättre, som i Sverige, har till exempel några kritiska röster sagt i medierna under eftermiddagen.

Trafiksäkerhetsdebatten är alltså i full gång, tyvärr mot bakgrund av 24 ungdomars tragiska död och Finlands och Nordens största trafikolycka någonsin.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".