Mobbad elev utan advokathjälp i rätten

Den numera 19-åriga kvinna som i början av mars förlorade ett mobbningsmål i Eskilstuna tingsrätt har överklagat domen till Svea Hovrätt. Tingsrätten hävdade att hon inte var mobbad när hon gick i skolan. Men när hon nu vill gå vidare till hovrätten kan hon få föra sin talan ensam. Hennes juridiska ombud slutar eftersom han inte får betalt.

Hon stämde Eskilstuna kommun för att den inte gjorde tillräckligt för att stoppa mobbningen av henne. Hon blev retad och knuffad under hela skoltiden. Mobbarna hällde en hink potatisskal över henne under hemkunskapen och hon fick sina kläder sönderrivna, allt enligt hennes egen och ett vittnes berättelse.

Lärarna och kommunen såg ingen mobbning och tingsrätten slog också fast att eleven inte varit mobbad.

Ska betala rättegångskostnader
Domen kritiserades hårt av Sara Damber, ordförande i stiftelsen Friends. Enligt Sara Damber var det uppenbart att eleven var både kränkt och mobbad under flera år.

Eftersom hon förlorade dömdes 19-åringen att betala kommunens rättegångskostnader på en kvarts miljon. Hon har inga pengar.

Hennes juridiska ombud, Jakob Asp vid advokatfirman Per Bergsten i Eskilstuna, sa efter domen till tidningarna i Eskilstuna att han skulle hjälpa henne även i fortsättningen, även om han inte fick betalt.

Skuld till advokatfirman
Men detta tog sen hans chef, advokat Per Bergsten tillbaka. Så nu har hon också en skuld till advokatfirman på 160 000 kronor.

Firman har hjälpt henne att överklaga till hovrätten. Nu slutar den hjälpa henne och avträder sig målet, som det heter, eftersom den inte fått betalt enligt en pressrelease på fredagen. Det betyder att hon kan komma att stå ensam, utan juridisk hjälp, i hovrätten.

Ekot har sökt advokat Per Bergsten för en kommentar, men har fått beskedet att Sveriges Radio först måste betala 3 000 kronor till ett kampkonto för henne, där pengarna ska användas för att betala hennes skuld till advokatfirman.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".