Efter nästan 52 år på Östersjöns botten bröt den nedskjutna DC 3:an klockan 00.17 natten till fredagen vattenytan. Foto: Krister Halvars/PRB

Bärgningen av DC 3:an ger anhöriga ro

Rikskriminalens tekniker har redan hittat kvarlevor inuti DC3:an som bärgades under natten till fredag. En av de anhöriga till besättningsmännen som fanns ombord när planet störtade är Birger Lisshagen, vars far var radiotelegrafist på DC3:an. Han beskriver hur det kändes när planet hissades upp ur havet.

– Det var ju en mycket stor upplevelse. Svårt att från början förutse hur man ska känna, men det var stämningsfullt. Det var nog en extra känsla att det var mörkt.

”Något att lägga i en grav”
Birger Lisshagen och de andra 15 anhöriga stod i nattmörkret ombord på ett av marinens fartyg och såg hur flygplanskroppen bröt vattenytan. Efter nästan 52 års väntan hoppas de att äntligen få sätta punkt snart, men ännu återstår det som Birger Lisshagen beskriver som det viktigaste, att få kvarlevorna efter sina fäder och makar identifierade, att få något att lägga i en grav.

– Det är ju samtidigt inte färdigt ännu, det här kommer säkert att pågå fram till sommaren innan man kan sätta punkt. Det är fortfarande en del kvar på botten, som ska plockas upp och det jobb som polisens tekniker ska göra är väldigt viktigt.

Redan hittat kvarlevor
Tack vare dagens DNA-teknik tror polisen att det finns goda chanser att kunna knyta det man hittar ombord till de olika besättningsmedlemmarna. Chefen för flygvapnet Jan Andersson är glad över att identifieringskommissionen redan har hittat kvarlevor inuti den bärgade flygplanskroppen, för också flygvapnet ser fram emot att sätta punkt för 52 år av ovisshet om vad som egentligen hände när DC 3:an den 13 juni 152 skjöts ned över östersjön av det sovjetiska MIG-planet.

– Jag tycker att det är väldigt skönt, det ger oss möjlighet att framför allt ge de anhöriga visshet om vad som har hänt och att ytterligare klara ut vad som hände med DC 3:an, säger Jan Andersson.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista