Tusentals kosovaner manifesterar tvåårsdagen av självständigheten i februari i år. Foto: Visar Kryeziu/Scanpix.

BAKGRUND: Kosovo utropade sin självständighet 2008

"Kosovo kränkte inte internationell rätt när det bröt sig loss från Serbien 2008", meddelade FN:s internationella domstol i Haag på torsdagen. Utlåtandet i den infekterade frågan om Kosovos utbrytning ur Serbien kan vara av stor betydelse, eftersom det runt om i världen finns minoriteter som vill gå samma väg.

Det är drygt två år sedan Kosovo ensidigt utropade sin självständighet och en lång rad länder, däribland Sverige och USA, erkände den omgående.

Dessförinnan var Kosovo en del av Serbien, och Serbien har vänt sig till FN och klagat över att utbrytningen är ett brott mot gällande lagar eftersom det skedde mot Serbiens vilja.

Domstolens utlåtande är endast rådgivande, men är av stor betydelse eftersom det handlar om en minoritetsbefolkning - albanerna i Kosovo - som ensidigt har bildat en egen stat. Runt om i världen finns många minoriteter, som vill gå samma väg.

Diplomater i Europa och USA har en förhoppning om att dagens utslag ska kunna leda till att Kosovo och Serbien så småningom kan sätta sig igen vid ett förhandlingsbord och på helt frivillig väg komma fram till en gemensam lösning.

Konkret lär utlåtandet leda till att fler länder erkänner Kosovo och underlättar för den nya staten att bli medlem i FN. Utslaget påverkar också Serbiens försök att bli medlem i EU.

Det är 69 av FN:s 192 medlemsländer som har erkänt Kosovo, alltså inte ens hälften.

EU-länderna Spanien, Slovakien, Grekland, Rumänien och Cypern har inte heller erkänt Kosovo, framför allt beroende på att länderna har egna minoriteter med starka önskemål om oberoende och självständighet.

Christina Gustafsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista