Äldre tvingas ringa akuten i stället för att vårdas hemma

Det svenska vård- och omsorgssystemet klarar inte de allra sköraste, de gamla med många diagnoser. I en ny undersökning från Sigtuna konstaterar forskare från Äldrecentrum att trots att stora resurser satsas får de sjukaste dålig vård och omsorg. Pressen på primärvården är hög och de äldre missgynnas, säger Ulla Gurner som är huvudansvarig för studien.

– En äldre multisjuk gör sig inte hörd i den här kön. Då behöver man tänka och ge primärvården ett helt annat uppdrag för just den här lilla gruppen, som är högkonsumenterna.

Husläkaren har inte tid
”Vi har inte tid, ring akuten” är namnet på den nya rapporten och den visar bland annat att när de gamla känner sig dåliga så får de ringa ambulans och åka till akutmottagningen, eftersom husläkaren inte har tid att komma. Mycket annat pekar på att de gamla inte får ett värdigt omhändertagande.

Ett exempel är en 87-årig kvinna som får 15 mediciner och skickas hem med en gipsad arm utan att sjukhuset tar kontakt med kommunen. Hon lider av illamående och diarréer men orkar inte själv ta sig till husläkarmottagningen, och när det blir för tungt uppmanas hon att åka till akuten.

Kartlagt de äldres vardag
Forskarna har intervjuat både de gamla, deras anhöriga och personalen. De har också läst journaler och läkemedelslistor och på så sätt fått en fullständig bild av de äldres vardag. Den är inte värdig, tycker Ulla Gurner, eftersom man mest ser till att verksamhetens regler ska följas.

– Men här handlar det ju faktiskt om sjuka människor. Det blir ovärdigt och det blir otryggt utifrån den äldre människans perspektiv.

Bättre vård till lägre kostnad
Forskarna föreslår att man inrättar äldrevårdsteam med läkare, sjuksköterskor och övrig personal som kan bistå de multisjuka äldre som bor kvar hemma, för det skulle inte bli dyrare, enligt Ulla Gurner.

– Det här är en grupp som kostar exceptionellt mycket, så det finns pengar i det här systemet runt omkring dem. Det finns pengar som vi skulle kunna göra något väldigt mycket bättre för, i många fall till lägre kostnad också.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".