Bush på årsdagen av Irakkriget: Jag hade inget val

I dag, lördag, är det ett år sedan USA invaderade Irak. Men är USA och världen säkrare? Den frågan delar den amerikanska opinionen.

När president George Bush inledde invasionen av Irak betonade han kriget som en viktig del i kampen mot terrorismen grundat på att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen och nära förbindelser med terroristorganisationer som al- Qaida.

– Bevis från underrättelsekällor, hemliga kommunikationer och vittnen från människor i förvar avslöjar att Saddam hjälper och skyddar terrorister bland andra al-Qaidamedlemmar. I hemlighet och utan att lämna fingeravtryck kan han ge de gömda vapnen till terrorister och hjälpa dem att utveckla egna, sa president Bush för ett år sedan.

Förenklad argumentation
I dag tyder det mesta på att Irak varken hade massförstörelsevapen eller förbindelser med al-Qaida så president Bush har förenklat sin argumentation som när han talar för 101 luftburna divisionen.

– Jag hade ett val att göra antingen ta en galning på orden eller ta hoten seriöst och försvara Amerika och ställd inför detta bestämde jag att alltid försvara USA, sa presidenten.

Fortsatt stöd för terrorbekämpningen
Invasionen som skulle betalas med Iraks egen olja har hittills kostat de amerikanska skattebetalarna över 1 000 miljarder kronor och 560 amerikanska soldaters liv. President Bush har fortfarande ett brett stöd för kriget mot terrorismen men allt fler tvivlar på att invasionen av Irak gjort USA säkrare.

Inför årsdagen har utrikesminister Colin Powell besökt Bagdad, och försvarsminister Donald Rumsfeld och säkerhetsrådgivaren Condolezza Rice låtit sig intervjuas i flera tv-program.

Man gör allt för att skyla över slitningarna inom koalitionen. Spanien kommer att dra hem sina soldater och Sydkorea skickar inte de tidigare aviserade 3 000 soldaterna till Kirkuk och Polen känner sig lurat.

Kerry kritisk
Det demokratiska partiets presidentkandidat John Kerry är mycket kritisk till Vita Husets Irakpolitik men inte heller han vill inte att USA drar sig ur för fort.

– Att lämna för tidigt skulle lämna efter en misslyckad stat oundvikligen skulle bli en fristad för terrorister, säger senator John Kerry.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista