FN-domstolen utlåtande om Kosovo

"Rätt beslut - men utan stora konsekvenser"

Folkrättsjuristen Ove Bring tycker att ICJ tog rätt beslut, ett beslut som enligt honom var ganska väntat. Men han tror inte att beslutet kommer att få några större konsekvenser.

– Som domaren också sade finns det inte reglerat något förbud i folkrätten om att förklara sig oberoende. I vissa situationer kan man använda folkets självbestämmanderätt, om det begåtts brott mot mänskliga rättigheter och folket vill förklara sig självständigt. Det är precis det som man gör gällande i Kosovo, att den serbiska regimen förtryckte den kosovoalbanska befolkningen på olika sätt, säger Ove Bring.

Han tror inte att beslutet kommer att få stora konsekvenser.

– Jag tror inte att det betyder någonting. Jag tror inte på den här dominoteorin, att det skulle finnas fullt med territorium i vår värld som nu skyndar sig att förklara sig självständiga. Det räcker inte med ett domstolsförfarande i bakfickan utan man måste ha en politisk dynamik för ett sådant här beslut, man måste veta att det finns länder som erkänner det.

(TT)

Domstol gav Kosovo rätt

På torsdagen meddelade FN:s internationella domstol i Haag att Kosovo inte bröt mot internationell rätt när landet förklarade sig självständigt från Serbien 2008. Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista