FN-domstolens utlåtande om Kosovos självständighet

"Ger andra minoriteter råg i ryggen"

Anders Hellner, senior rådgivare på Utrikespolitiska institutet, ser framför sig att domstolens stöd för Kosovos självständighet kommer att uppfattas som ett stöd för många andra minoritetsfolk med egna nationella ambitioner.

– Ta Katalonien, ta Baskien, ta Korsika, ta. . . Skåne, säger Hellner och småskrattar lite åt det sista exemplet.

Utlåtandet från domstolen är inte bindande för vare sig Serbien eller Kosovo och kan kanske inte heller sägas vara juridiskt prejudicerande för någon annan nationell konflikt. Men Hellner tror att det politiskt kommer att tas som ett stöd för den egna kampen.

– Jag tror att det kommer att ge många luft under vingarna och att de kan använda det här som ett argument. Jugoslavien är ju lite speciellt eftersom landet föll ihop, och de flesta av de här minoritetsgrupperna ingår ju i etablerade erkända stater. Men jag kan tänka mig att det ger dem råg i ryggen, säger Hellner.

(TT)

Domstol gav Kosovo rätt

På torsdagen meddelade FN:s internationella domstol i Haag att Kosovo inte bröt mot internationell rätt när landet förklarade sig självständigt från Serbien 2008. Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista