Arkivfoto: Jan Collsiöö/PRB

Miljöministern: Rovdjurspolitiken står fast

Naturvårdsverkets vill lätta på reglerna för när djurägare ska ha rätt att skjuta rovdjur som attackerar tamdjur. Men miljöminister Lena Sommestad anser att förslaget måste diskuteras noga. Annars finns risken att fler vargar dödas, anser hon.

– När vi ser på det här förslaget måste vi noga överväga att det inte leder till att fler vargar dödads. Det måste bidra och främja att vi når målet för rovdjurspolitiken, säger Lena Sommestad.

Ett av målen är med rovdjurspolitiken är dubbelt så många vargar i Sverige. 200 mot dagens 100. Men det finns de som vill se färre vargar.

Misstänka brott har avskrivits
Sedan 1995 har några vargar, 21 björnar, och 8 lodjur skjutits av tamdjursägare vid skyddsjakt. De flesta fallen där man misstänkt brott har avskrivits av åklagare.

I dag är det enligt paragraf 28 i jaktvårdsdlagen bara tillåtet att döda ett rovdjur om det skadat eller dödat ett tamdjur och bara om man kan befara fler angrepp.

Men nu föreslår Naturvårdsverket att ägare till tamdjur som hund, får och ren, ska få skjuta rovdjur, till exempel varg, som angriper redan innan det hunnit skada det tama djuret, under förutsättning att det inte går att skrämma bort rovdjuret.

Svårt med bevisningen
Med Naturvårdsverkets förslag skulle det bli svårt att bevisa att rovdjuret verkligen gått till attack när det inte finns ett dött eller skadat tamdjur att visa upp.

Men Björn Risinger på Naturvårdsverket tycker inte att det är det om är problemet.

– Det viktigaste är inte att diskutera de enstaka fall med bevissvårigheter på grund av olagliga handlingar jämfört med det det kan betyda att Sveriges djurägare kan känna att de har rätten på sin sida, säger han.

Vargoron har vuxit
Djurägare är till exempel hundägare och oron för vargen har vuxit och stämningarna har piskats upp, säger Lena Sommestad. Det finns många särintressen.

– Det är i ännu högre grad framför allt jägarna som har varit kritiska mot vargpolitiken, mer så än djurägarna. Vi måste noga överväga alla dessa olika intressen och se att det går framåt på ett bra sätt. Men grunden i rovdjurspolitiken ligger fast. Vargen är ett djur som hör hemma i Sveriges natur och precis som man i andra länder skyddar sina inhemska djurarter, det kan vara rovdjur som tigrar och lejon, så har vi i Sverige ett ansvar att skydda vargen, säger Lena Sommestad.

Agneta Johansson
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".