Historisk dom mot Röda Khmer-ledare

I Kambodja faller på måndag domen mot en av de tidigare högsta ledarna för Röda Khmererna. Det blir ett historiskt utslag när nu för första gången någon kan avtjäna straff efter delaktighet i en av de blodigaste perioderna i modern tid.

En ung student, Vong Sokheng, sitter i en park. Försjunken och tagen efter att besökt huset bakom honom som tidigare var Röda Khmerernas ökända och fruktade fängelse och tortyrcentrum - Toul Sleng, eller S 21.

Det är bara ett av ett par hundra platser där regimen systematiskt plågade och dödade befolkningen. Runt 1,7 miljoner människor beräknas mist livet under skräckväldet mellan 1975 och 1979.

Röda Khmerernas högste ledare, Pol Pot, dog för över tio år sedan som en fri man, men S 21:s tidigare föreståndare, kallad kamrat Duch, är sedan länge häktad.

Efter en utdragen rättsprocess vid den speciella FN-stödda tribunalen i Phnom Penh, faller alltså domen på måndag mot den nu snart 70-åriga Duch.

Åklagarsidan har yrkat på långt fängelsestraff för brott mot mänskligheten. Själv har han sagt sig vara djupt ångerfull för det som skett.

I ett andra steg ska rättegångar hållas mot ytterligare fyra tidigare högt ansvariga inom Röda Khmererna för brott som alltså begicks för nu över trettio år sedan och som kostade omkring var femte kambodjan livet.