Kosovos självständighetsförklaring var laglig

Kosovo bröt inte mot internationell rätt när det förklarade sig självständigt från Serbien 2008. Det sa FN:s internationella domstol i Haag på eftermiddagen i dag.

– Självständighetsförklaringen den 17 februari 2008 stred inte mot internationell lag, sa Hisashi Owada, FN-domstolens ordförande.

Domen var en stor seger för Kosovo och ett lika stort bakslag för Serbien. Direkt efter domen sa Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic att man trots domen aldrig kommer att erkänna Kosovo som självständigt land.

69 länder har redan erkänt Kosovo, däribland Sverige, och dagens dom betyder troligen att flera länder nu kommer att erkänna Kosovo som självständigt land.

Det har också spekulerats i att domen kan ge andra provinser som vill ha självständighet större kraft bakom sina krav, men det tror inte folkrättsjuristen Ove Bring på.

– Det räcker inte att ha ett utlåtande från Haagdomstolen i bakfickan för att lyckas med en självständighetsförklaring. Man behöver också veta att man är välkommen i det internationella samfundet, säger han.  

USA har redan uppmanat alla europeiska länder att nu erkänna Kosovo, medan Ryssland meddelar att man inte ändrar ståndpunkt och alltså är emot självständighet.

Domstolens utslag var oväntat klart till Kosovos fördel, de flesta bedömare trodde på ett mer luddigt uttalande som kunnat tolkas välvilligt av båda sidor.

– Majoriteten har enat sig om ett väldigt klart besked att det här inte var i strid med folkrätten. Och det är inte alls vad regeringen i Belgrad ville höra, det var inte vad regeringen i Madrid ville höra, och det finns även ett antal andra länder som kommer att vara störda av det här, säger Ove Bring.