Chavez bryter relationerna med Colombia

Venezuelas president Hugo Chavez bröt för ett par timmar sen alla diplomatiska relationer med Colombia. Det skedde samtidigt som de Amerikanska Staternas Organisation, AOS, höll ett extrainkallat möte för att behandla det spända förhållandet mellan de två grannländerna.

På det extrainkallade OAS-mötet i Washington presenterade Colombia en mängd fotografier, videoinspelningar och andra dokument som man menar bevisar att den colombianska gerillan har över 80 fasta läger med tillsammans 1 500 gerillamän på venezulanskt territorium.

En del av dokumentationen är känd sen tidigare. Men här fanns också mycket nytt material som hittats i bärbara datorer som tillhört gerillaledare och som beslagtagits dom senaste veckorna

Annat material har överlämnats av gerillamän som lagt ner vapnen och nu samarbetar med regeringen.

Den colombianske ambassadören i OAS visade kartor med exakta koordinater var lägren är belägna och han begärde att det skulle tillsättas en internationell kommission för att verifiera uppgifterna.

Venezuelas ambassadör i OAS svarade med att det hela rörde om en massmediakampanj, att fotografierna inte bevisade någonting och att syftet med det hela är att bereda vägen för en militär aggression mot Venezuela.

Medan OAS fortfarande debatterade i Washington så höll Hugo Chavez, som strax innan haft ett möte med Diego Maradona i presidentpalatset i Caracas, en improviserad presskonferens där han förklarade att han brutit de diplomatiska relationerna med Colombia, något han hotat med många gånger tidigare.

– Vi har inget annat val, sa Chavez, och han kallade Colombias anklagelser för en USA-inspirerad agression.

Upptrappningen av krisen mellan de två grannländerna kommer bara ett par veckor innan Colombias nya president ska tillträda.