Ljus utanför Atochastationen i Madrid. Foto: Fernando Llano/PRB

Fortsatt intensiv debatt i Spanien efter terrordådet

I Spanien kokar det inom den nationella säkerhetstjänsten. Den anklagar den avgående regeringen Aznar för att ha missbrukat polisrapporter i politiska syften. En infekterad debatt fortsätter om vad regeringen egentligen visste inför valet om vilka som kunde ligga bakom det blodiga terrordådet i Madrid.

Sex hemligstämplade rapporter från den nationella säkerhetstjänsten står i fokus. Regeringen beslöt i torsdags att göra dem offentliga för att bevisa att den inte hade manipulerat några uppgifter inför valet förra söndagen för att vinna.

Chefen för säkerhetstjänsten vill avgå
Ilskan över att använda en statlig myndighet för politiska syften är så stark att chefen för säkerhetstjänsten, Jorge Dezcallar, till och med har begärt att få avgå, skriver tidningen ABC. Något som han nekas.

I fredagens tv-sändningar upprepade regeringen Aznars talesman Eduardo Zaplana att regeringen hela tiden talat sanning. Men många menar att den avgående högerregeringen fortsätter att vilseleda.

Socialistpartiets talesman säger att regeringen blev informerad av nationella säkerhetstjänsten redan på torsdagseftermiddagen samma dag som det omfattande terrordådet skedde, att de utplacerade sprängladdningarna kunde vara ett verk av islamistiska krafter. Men den informationen finns inte med i de sex hemliga dokument, som regeringen släppt fria, tillägger han.

Sprider osäkerhet
Det politiska spelet bakom utredningsarbetet sprider osäkerhet bland Madridborna. Carmen Lopez är på stationen Atocha där tusentals, tiotusentals, röda ljus brinner för offren. Hon lägger blommor bredvid en lapp där det står att Frihet försvaras inte med oskyldigt blod.

Hon tror att spanjorerna fortfarande inte fått veta sanningen.

”Vi är alla rädda”
– Vi är alla rädda nu efter attentatet. Regeringen borde tala sanning och tänka på offren i stället, tycker Carmen Lopez.

Bland marockeraner och muslimer finns nu också en stark rädsla att bli slagträn i jakten på förövare och terrorister. Polisen söker nu fyra marockaner, utöver de som redan är gripna. Dessa ska ha stulit sprängmedlet i en gruva i norra Spanien.

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".