Överflöd för de irakier som har jobb

Många irakier kan på lördagen på ettårsdagen av krigets inledning konstatera att de har fått det mycket bättre. Visserligen plågas Irak fortfarande av gerillaattacker, men samtidigt har stora grupper fått mer pengar att röra sig med än tidigare, och det finns varor i överflöd att köpa.

Här i Karada-distiktet Bagdad ligger hundratals affärer som säljer tv-apparater, satellitmottagare, datorer, kylskåp, tvättmaskiner och den senaste statusprylen, mobiltelefonen. Iraks första mobiltelefonnät har just kommit igång, men än så länge bara i Bagdad.

Allting finns i överflöd. Varorna får inte plats i butikerna utan också trottoarerna är belamrade med dyrbar elektronik och vitvaror av alla de slag. Hela tiden kommer överfulla lastbilar och fyller på med nya saker.

Många har fått det bättre
Det här är ett exempel på att många irakier har fått det bättre och har råd att köpa. Det gäller dem som har jobb. Lönerna har stigit och få betalar skatt. Två- eller tredubbel lön mot förr är inget ovanligt.

Visserligen har priserna gått upp jämfört med hur det var för ett år sedan, men de flesta på shoppingrunda här i Karada är ändå nöjda med sitt liv i dag. Men det gäller alltså dem som har jobb.

Arbetslösheten är mycket hög. Någon egentlig statistik finns inte, men man uppskattar att varannan irakier är utan fast arbete.

I den är gruppen är glädjen över tillvaron i dag inte lika stor, även om många uttrycker en stark tro på att det kommer att bli bättre.

Oro för våldsdåden
Men i bakgrunden finns hela tiden oron för vad de ständiga våldsdåden ska ställa till med. Livet här präglas hela tiden av stor osäkerhet och det handlar inte bara om gerillaattacker. Kriminaliteten breder ut sig. Det finns hur mycket vapen som helst i omlopp.

Våldsbrott är vardagsmat och polisen är både dåligt utbildad och dåligt utrustad. Därför är det många irakier som trots att de inte gillar ockupationen ändå gärna ser att amerikanerna och de andra koalitionstrupperna stannar ett bra tag till.

Christer Fridén, Bagdad
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".