"Förnedrande med övergångsregler"

Tidigare i veckan röstade folkpartiet för övergångsregler för de stater i Östeuropa som ska bli medlemmar i EU från den 1 maj. Partiet står mycket splittrat i frågan.

På fredagen hoppade Lennart Rohdin av sin sjätte plats på folkpartiets lista till Europaparlamentsvalet och fler folkpartister är kritiska.

– Jag tycker att det är oerhört förnedrande. Även om de här länderna just nu har sämre ekonomi än de övriga EU-länderna, är inte ekonomin allt. Man måste också tänka på vilka känslor dessa människor har. Att bli betraktad som andra klassens medborgare tycker jag är oerhört förnedrande för de nya medlemsstaterna, säger Iva Parizkova-Ryggeståhl, som är folkpartistiskt kommunalråd i Malmö.

Beklagar beslutet
Även distriktet i Göteborg är kritiskt till övergångsreglerna. Distriktet skrev på fredagen en protest där det djupt beklagade beslutet.

– Vi tycker inte att man ska ha några övergångsregler över huvud taget. Det är inte den liberala åskådningen som vi företräder, det vill säga de liberala värdena. Jag tycker att det skapar en oro och rädsla för de människor som ska komma från de nya EU-länderna. Det är inte den liberala inställning som vi vill stå för, säger Ann-Catrine Fogelgren, ordförande i Göteborgsdistriktet.

Iva Parizkova-Ryggeståhl i Malmö tror också att missnöjet runtom i landet är stort.

– Där för att jag tror att många av oss känner oss svikna. Jag vet inte vilka ledamöter som röstade för övergångsregler, men jag tror att de flesta är Stockholmsbaserade. Det är vad jag tror.

Knapp marginal
Beslutet om övergångsreglerna fattades av folkpartiets riksdagsgrupp med 23 röster mot 17, sex rösters marginal alltså, och åtta folkpartister var frånvarande.

Iva Parizkova-Ryggeståhl tror att det hade blivit skillnad om de varit närvarande.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".