Populärt med sommarläger i privat regi

Utbudet av sommarläger för barn har ökat explosionsartat de senaste åren. När kommunerna drar ner servicen för barn under loven växer i stället privata alternativ fram och barnen står i kö för att få vara med.

Ett exempel är Stadium Sports Camp, ett träningsläger med 16 olika sporter, där Niclas Westerdahl är ansvarig.

– Lägret är väldigt populärt, vi har många som återkommer år efter år och kommer alla fyra åren som de har möjlighet att komma hit, säger han.

Stadium Sports Camp i Norrköping tar emot nästan 6000 barn från hela landet under fem sommarveckor - och omsätter 16 miljoner kronor om året. Verksamheten ska gå med plus minus noll. Överskottet ska gå till de idrottsföreningar som är med och ordnar lägret, men det ger förstås fin pr till butikskedjan. 3 000 - 4 000 kronor är ett vanligt pris för en vecka, förutom fickpengar och resa. Men många är beredda att betala.

– Vi är nära taket nu och vår begränsning sitter i login antalet sängar. Vi får inte plats med fler barn än vad vi har nu, säger Niclas Westerdahl.

Att sommarläger, eller camps som det ofta kallas, är en affärsidé att räkna med bekräftar också Växjöbaserade aktiebolaget Sweden Sport Academy, som har engagerat före detta fotbollsproffset Andreas Ravelli som dragplåster. Också här köar barnen för att få vara med och ägaren kan räkna med vinst, berättar Markus Lindberg.

– Ja, absolut. Vi går med vinst och det går ihop sig, säger han.

Och det här är bara några exempel. Mängder av färgglada broschyrer och hemsidor berättar om individuell utveckling och professionell träning på allt från kock- och artistläger till mer traditionella kollon runtom i landet. Att antalet sommarläger i privat regi har ökat, kan bero på att kommunerna stänger ute barnen från fritidsgårdar och andra aktiviteter under det långa lovet, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans förening, som gjort en rapport om barns villkor på sommaren.

– Man kan definitivt konstatera att barnkonventionen inte följs i de här kommunerna. Det är ett problem även för höginkomsttagare med sommarlovet. Man har lagstadgad fem veckors semester och barnen har elva veckors sommarlov och det är ett pusslande. Därför behövs ju den typen av läger också, säger hon.