Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Förnyare" invald i vänsterpartiets vu

Publicerat lördag 20 mars 2004 kl 14.50

Vänsterpartiet utsåg på lördagen ett nytt verkställande utskott, den verkliga kärnan i partiledningen. Lena Karlsson, kommunpolitiker från Årjäng, är den av de två nyvalda ledamöterna. Hon är också en av dem som förra året skrev på uppropet Vägval vänster som varnade för dogmatisk ideologi inom partiet.

Lena Karlsson hoppas nu kunna bidra till att minska motsättningarna i vänsterpartiet.

– Jag ska försöka att förklara Vägval vänster, som inte har varit så lätt att ta åt sig. Jag ska försöka konkretisera det och bygga broar. Jag vill försöka hitta en riktning på partiets politik som jag tycker är rätt och som jag hopps att det finns förtroende för, säger hon.

Föredrar pragmatiska lösningar
Att Lena Karlsson väljs in i partiets absoluta ledning bör glädja dem i partiet som kände sig överkörda efter kongressen. Hon är en av dem som föredrar pragmatiska överenskommelser framför radikala visioner om ett i grunden annorlunda samhälle.

Även om partiledaren Lars Ohly aldrig gillade uppropet från förra året så tonar han ned meningsmotsättningarna.

– Jag är helt övertygad om att Lena och jag kommer att ha väldigt lätt att samarbeta. Jag kommer inte har fler frågor som jag oense med Lena om än någon annan i verkställande utskottet, säger han.

Ny förste vice ordförande
Kommunalrådet Murad Artin från Örebro är den andre nyvalde ledamoten i verkställande utskottet. Ingrid Burman valdes till förste vice ordförande. Ulla Hoffman till andre vice. Riksdagsledamoten Camilla Sköld Jansson, lämnar utskottet, hon ställde inte upp till omval.

Vänsterpartiet presenterade samtidigt sina prioriteringar inför förhandlingarna med miljöpartiet och regeringen om vårbudgeten. Partiet vill bland annat ha åtgärder för fler jobb och ytterligare resurser till vård och omsorg.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".