Kurder demonstrerade i Stockholm

Samtidigt som det på flera håll i världen under lördagen demonstreras mot kriget i Irak högtidlighöll omkring 1 500 kurder i Stockholm de förbättringar som har skett i den norra kurdiska delen av Irak det senaste året.

– Mina släktingar och mina vänner därhemma är bara glada för vad som har hänt. Först och främst för att diktatorn är borta och att hans söner blev mördade, för Saddam mördade många kurders söner, säger Ronak Mahmout, en av demonstranterna.

Massakern i Halabja
Ronak Mahmout släkt bor i Halabja, platsen för en av de värsta massakrerna under Saddam Husseins regim. Omkring 5 000 män, kvinnor och barn dödades i en giftgasattack för sexton år sedan. Nu är vi befriade, säger Ronak Mahmout.

Shuan Baban representerar PUK i Sverige, ett av två partier som styr i norra Irak. Det fanns inget alternativ till krig, de som demonstrerar mot kriget i dag får gärna besöka Halabja, anser han.

– Om de personerna skulle ha kunnat vara närvarande i Halabja och se massgravarna, se Halabja som en död stad, tror jag inte att det finns mer bevis för att kriget inte var förgäves, det var giltigt för oss, säger han.

Livet fortfarande tufft
Alla i Ronak Mahmout familj är glada att regimen är störtad, men livet i Halabja är fortfarande tufft. Hon pratade med en släkting för några dagar sedan och han var besviken.

– Det är inte så mycket som har hänt, bara på pappret. De försöker överleva men det är inget lyxliv, säger Ronak Mahmout.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".