Nato-trupper i Mitrovica. Foto: Visar Kryeziu

Nato-styrkorna i högsta beredskap i Kosovo

I norra Kosovo ligger de Nato-ledda Kfor-styrkorna i högsta beredskap i staden Mitrovica, centrumet för albanska attacker mot serber och Kfor tidigare i veckan. Och militären väntar ytterligare kravaller, rapporterar Ekots utsända Christina Gustafsson från Mitrovica.

– För ögonblicket är det mycket lugnt här som ni kan se, men vi är beredda på nya händelser och nya bråk, säger löjtnant Matthieu Mabin från den franska Kfor-styrkan, som har ansvar för Mitrovica.

Vi träffades på den stenbeströdda bron, skiljelinjen mellan serber och albaner i Mitrovica där flera miste livet och flera hundra skadades för bara några dagar sedan. Han är rätt säker på att det blir mer problem.

– Det är fortfarande väldigt skakigt här och de drunknade barnen är inte begravda än. När det sker kommer det nog att blossa upp på nytt, tror Matthieu Mabin.

Pojkarna skulle ha begravts i går, sedan i dag, men det skjuts upp för risken av nya våldsamheter. Ingen vet riktigt när det ska ske. Löjtnant Mabin tror att då stormas bron av albanerna.

– Vi är rätt många här nu, men det stoppar dem nog inte. De kommer att försöka tror han.

På den norra sidan finns bara ett fåtal soldater. Några serber går där och tittar på uppladdningen tvärs över floden. Alexander berättar att det är en farlig plats.

– Det är farligt för serber men även för FN:s folk, men också för Kfor. Men nu är det likadant över hela Kosovo, säger han.

Han är övertygad om att angreppen runt om har varit organiserade.

– De letade bara efter en orsak och de utnyttjade olyckan med de albanska barnen som drunknade. Det var en förfärlig tragedi, en olycka, men inga varken hundar eller människor jagade dem, hävdar Alexander. Men nu används detta för att jaga bort alla serber.

Christina Gustafsson, Mitrovica
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista