DO kritiskt till övergångsregler

Främlingsfientligheten kommer att öka när EU nu vidtar en rad åtgärder för att bekämpa terrorism och inför begränsningar för de nya EU-medlemmarna. Det säger Margareta Wadstein, ombudsman mot etnisk diskriminering DO. Hon är mycket kritisk till att också den svenska regeringen vill införa övergångsregler.

– Den här diskussionen gör att man fokuserar på vissa etniska grupper och det kan framstå som om en del är oseriösa och kommer till Sverige inte för att jobba utan för att utnyttja systemet. Det spär på fördomar och ökar diskrimineringen i samhället, säger hon.

Vilka etniska grupper talar du om?

– Det kan finnas en risk att man ytterligare spär på fördomar mot romer om man särskilt pekar ut de här länderna.

Hon anar att den svenska regeringens krav på övergångsregler och ett fast arbete för dem som kommer hit kan handla om att hindra romer från att komma till Sverige, även om det inte alls tar sig samma uttryck som i till exempel Storbritannien.

DO Margareta Wadstein är också kritisk till att EU nu skärper kampen mot terrorismen genom att fler privatpersoner kan sättas upp på terroristlistor och få sina pengar spärrade.

Jakten på terrorister ökar både främlingsfientligheten och kan leda till ökade trakasserier mot araber och muslimer i stort, anser hon.

– Ytterligare en sådan fråga som spär på just rädsla och fördomar mot personer som uppfattas som araber eller muslimer, är att man sätter likhetstecken mellan dessa och terrorister, säger Margareta Wadstein, utfrågades i Ekots Lördagsintervju.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".