Chen-anhängare jublar åt segern. Foto: Vincent Vu/PRB

Knapp seger för sittande presidenten i Taiwanvalet

President Chen Shui-bian blev omvald som Taiwans president med ytterst knapp marginal. Folkomröstningen om relationerna till Kina förklarades för ogiltig, eftersom färre än 50 procent av de röstberättigade deltog i den omröstningen. Presidentens motkandidat Lien Chan krävde omräkning av rösterna samtidigt som presidentens anhängare intog centrala Taipei.

De tutade i lurar, knalleffekter och fyrverkeripjäser sprakade. President Chen Shui-bians anhängare firade med besked under kvällen när det stod klart att Chen blivit omvald som landets president. I ytterligare fyra år ska den 53-årige juristen styra Taiwan.

Men det var ett jubel med reservationer. Med minsta möjliga marginal, mindre än 30 000 rösters övervikt segrade Chen, som representerar det liberala Demokratiska framstegspartiet.

Folkomröstningen misslyckades
Den folkomröstning om relationerna till Kina som han utlyst blev ett klart misslyckande. Det krävdes minst femtio procents valdeltagande för att folkröstningen skulle räknas, bara 45 procent deltog i den omröstningen. I själva presidentvalet var valdeltagandet omkring 80 procent.

Presidenten framträdde under kvällen inför sina anhängare och manade Kina att erkänna hans seger och öppna en dialog.

President Chen och vicepresident Annette Lu skottskadades båda i vad som såg ut att vara ett mordförsök på fredagen när de båda politikerna åkte i en bilkortege genom staden Tainan i södra Taiwan.

Kräver omräkning av rösterna
Förloraren Lien Chan från det konservativa Kuomintang-partiet erkände sig inte besegrad. Han krävde att valkommissionen förseglar valurnorna och att en omräkning sker av rösterna.

Han sa också att han inte fått tillräckligt tydliga förklaringar kring skottlossningen mot presidenten och vicepresidenten. En rad tvivel omgärdar detta val, sa förloraren Lien Chan.

Mycket tyder på att efterspelet till valet kan bli lika dramatiskt laddat som valkampens slutskede.

Lars Gunnar Erlandson, Taipei
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".