PRO kräver hissbidrag

Särskilda äldreboenden håller på att försvinna. I stället ska pensionärerna bo kvar i sina lägenheter. Men då måste husen få hissar! Det säger Ellen Sääf-Bergqvist, som är PRO-ordförande på Norrmalm i Stockholm.

– Bor man ensam i en lägenhet och kanske dessutom inte har hiss utan sitter som en fågelunge uppe i luften, då är man inte särskilt glad om man dessutom är dålig, säger Ellen Sääf-Bergqvist. PRO-ordförande på Norrmalm i Stockholm.

Det pågår en skrämmande bostadsutveckling för de äldre, menar PRO. Kommunerna avvecklar servicehus och äldreboenden med tillgång till vård. Istället ska det nu vara seniorboende, det är ord för att bo kvar hemma utan vård. 13 500 platser på särskilt boende försvinner nu på 5 år, larmar Socialstyrelsen och Boverket.

Kostsamt att installera hissar
Med den här avvecklingen, passar kommunen samtidigt på att strypa hemtjänsten. Kommunerna sparar ännu mer. Nedskärningarna förutsätter att anhöriga ställer upp, så att de äldre kan bo kvar hemma.

Det ställs standardkrav på hus och lägenheter. Det finns 320 000 lägenheter från miljonprogrammet som saknar hiss. Det är 75 000 trappuppgångar utan hiss enligt Boverket. Att sätta in hissar kostar ofattbara 75 miljarder kronor!

Under tiden är det många äldre som är oroliga, säger Håkan Walander, på PRO.

– Man kan ju bara ta exemplet att någon får en höftfraktur eller något liknande och kanske bara bor på andra våningen utan möjligheter att ta sig ner för en trappa. De blir ju faktiskt fullständigt inlåsta i sin bostad, säger Håkan Walander.

Hissbidrag
Inför senaste valet krävde PRO ett särskilt statligt hissbidrag. Även Boverket vill ha hissbidrag. Det skulle kosta staten bortåt 375 miljoner om året. PRO har ännu fått nått svar från regeringen. Hissbidraget kan dyka upp tidigast i höstbudgeten.

Bostadsfrågan för alla äldre kräver en lösning. Om 25 år är var fjärde svensk över 65 år. PRO tycker inte att det finns nån genomtänkt strategi för äldreboendet. Men det kommer att ställas nya krav:

- Fyrtiotalister i jämförelse med dagens äldre kommer minsann inte att finna sig i den äldreomsorg som äldre idag finner sig i, men situationen för morgondagens äldre är väldigt full med frågetecken.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista