Kirgiziska polisen anklagas för tortyr

För att undvika nya våldsamheter i Kirgizistan, så har den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE beslutat att skicka en internationell polisstyrka till landet.

Poliserna ska vara obeväpnade rådgivare åt Kirgizistans polis och säkerhetsstyrkor. Dessa anklagas samtidigt för tortyr och övergrepp på den uzbekiska minoritetsbefolkningen.

Just nu pågår en snabbrekrytering av de till att börja med 52 poliser som ska skickas till Kirgizistan. En del av dem lär, enligt OSSE, vara svenskar eftersom svenska polisen har stor erfarenhet av insatser utomlands. Om en månad lär de första i styrkan kunna anlända till det fortfarande spända Kirgizistan.

Enligt officiella siffror blev nästan 400 människor dödade i de blodiga sammanstötningarna i det etniskt delade södra Kirgizistan i början av sommaren, men den verkliga siffran kan vara så hög som 2 000.

Dessutom säger nu både FN och människorättsorganisationen Human Rights Watch att de fått rapporter om förföljelser av den uzbekiska minoriteten från polisens och arméns sida efter våldsamheterna i juni. I vissa fall har det till och med handlat om tortyr, till exempel bortslitna fingernaglar och kvävning.

Myndigheterna i både Kirgizistan och Uzbekistan får också kritik för hur de behandlat de hundratusentals som flydde i panik i början av juni. Uzbekistan reagerade med att snabbt stänga gränsen och ska ha gjort det svårt för flyktingar att söka asyl.

Kirgizistan å sin sida, ska ha använt sig av utpressning och hot för att få flyktingarna att komma tillbaka till landet i tid till folkomröstningen om en ny konstitution som hölls den 27 juni. En folkomröstning som allmänt setts som väl genomförd och som också gav ett starkt mandat till den tillfälliga regeringen i Kirgizistan, ledd av president Roza Otunbajeva.

Hon ska nu se till att organisera parlamentsval senast i oktober, i ett Kirgizistan som stått utan ett parlament sen avsättandet av förre presidenten Kurmanbek Bakijev i april.

Otunbajeva har också öppnat för att Ryssland kan få öppna ytterligare en militärbas i Kirgizistan, förutom den i Kant. Det skulle i så fall stärka Rysslands ställning gentemot USA, som också har en bas utanför huvudstaden.