Protester mot valresultatet. Foto: Ting Chih-kuan/PRB

Oppositionen i Taiwan accepterar inte valresultatet

Flera tusen taiwaneser deltar i en aktion mot valresultatet vid lördagens presidentval. Anhängare till förloraren Lien Chan accepterar inte den knappa segern för president Chen Shui-bian. Alla valurnor ska förseglas och förlorarna kräver att en omräkning sker av rösterna.

– Omräkning av rösterna, räkna rösterna på nytt, ropar anhängare till Kuomintang-ledaren Lien Chan som enligt officiella siffror förlorade lördagens presidentval med två tiondels procent, 50,1 procent mot 49,9.

Protester vid presidentpalatset
Flera tusen personer, enligt en del beräkningar uppemot 10 000, som stöder den konservative Lien Chan har sedan i går kväll, under hela natten och i dag ockuperat ett område intill presidentpalatset.

– Vi kräver inte bara att rösterna räknas igen, vi måste också får klarhet i vad som egentligen hände när president Chen Shui-bian och vicepresident Lu blev skottskadade i fredags, säger Eric Wu, en av dem som deltar i protestaktionerna vid presidentpalatset på söndagen.

Sammanräkningen av valresultatet i går blev en gastkramande thriller. När slutsiffrorna redovisades hade president Chen segrat med bara 30 000 rösters övervikt.

Valbaksmälla
Samtidigt meddelade valkommissionen att över 330 000 röster hade ogiltigförklarats. Detta presidentval har drabbats av en ordentlig valbaksmälla.

Förloraren Lien Chan anklagade segraren president Chen för valfusk. Högsta domstolen i Taiwan beslutade i dag att alla valurnor ska förseglas och i morgon kommer sannolikt ett beslut ifall omräkning av rösterna ska ske.

Kravallstaket och höga taggtrådshinder spärrar vägen för demonstranterna. De hindras från att ta sig fram till presidentpalatset. Kravallpoliser finns utposterade och än så länge har protesterna mot valresultatet varit relativt fredliga i Taipei.

Från några andra städer i Taiwan rapporteras något mera våldsamma aktioner, sönderslagna bilar och annan egendom har skadats och konfrontation mellan demonstranter och polis.

Lars Gunnar Erlandson, Taipei
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".