Rötmånaden är här

Flugor i maten, mjölk som surnar och magsjuka efter en buffémåltid. Den här veckan börjar rötmånaden, den tid då maten snabbt kan bli dålig i värmen och orsaka sjukdomar.

Mickey Enberg är chef i en matbutik i Stockholm där man tvingas ta till vissa medel för att maten inte ska ta skadas av värmen.

– Man måste bygga ner sina kylar och vara under kylgränserna för att varorna ska må bra.

Temperaturen i kylen är viktigt när det gäller förvaringen av mat under de varma sommardagarna.

Och det är dags att se upp extra nu, för nu börjar rötmånaden som pågår till slutet på augusti. Och det är under denna tiden på året som det brukar vara som varmast och fuktigast.

Men i praktiken gäller det att vara försiktig med hur man hanterar mat under alla varma sommardagar.

Mats Lindblad, som är mikrobiolog på Livsmedelsverket, berättar hur man ska förvara maten i värmen:

– Man ska tänka på att kylvaror ska hållas kalla. Har man en buffé ska man tänka på att inte ta fram mer än vad som går åt och inte låta det stå framme allt för länge. Om mat som ska stå kallt står allt för varmt kan bakterier växa till sig.

Mat i kombination med värme förvandlas snabbt till en riktig bakteriehärd och kan leda till både magsjuka och matförgiftning.

På Smittskyddsinstitutet kan man se en viss uppgång i matförgiftningar och magsjukdomar under sommaren, speciellt i år då det varit extra varmt. Värst har det varit med Campelobakterien, men det har också kommit rapporter om fall av salmonella och EHEC.

Men kunderna utanför en matbutik i Stockholm tycks inte oroa sig för varken bakterier eller magsjukdomar, utan följer de rekommendationer man fått om hantering av maten i värmen.

– Jag förbereder mig inte på något annat sätt än att jag sänker temperaturen lite i kylskåpet, säger Birger Sundberg.