Gerillaledare kan bli ny president i El Salvador

I El Salvador har för första gången sedan inbördeskrigets slut för 12 år sedan den tidigare gerillan FMLN chans att erövra presidentposten. Men valet ser ut att bli jämnt och förmodligen behövs en andra valomgång för att någon ska få de 50 procent av rösterna som krävs för seger.

De två huvudkandidaterna i dagens val har båda palestinskt ursprung. Deras föräldrar kom dessutom från samma stad, Betlehem, på Västbanken. Därtill är de bägge födda i staden Usulutan i centrala El Salvador. Men där tar likheterna slut.

Den 73-årige Schafik Handal, FMLN:s kandidat, gick med i kommunistpartiet redan som 14-åring. Han var drivande för att partiet skulle sluta upp i den väpnade kampen på 1980-talet och han var en av FMLN:s undertecknare av fredsavtalet 1992.

Central ledargestalt
Under kriget stod Handal i skuggan av andra gerillaledare. Men efter freden splittrades FMLN och så småningom växte Handal fram som dess centrala ledargestalt.

Det regerande Arena-partiets kandidat, Tony Saca, är bara hälften så gammal som Handal, och har ingen större politisk erfarenhet. Men genom sina sportprogram i radio är Saca känd och omtyckt.

Efter ett överraskande nederlag i parlaments- och kommunalvalen förra året behövde Arena en ungdomlig kandidat utan någon tyngande politisk historia.

Kyligt eko
Trots det har valkampanjen varit som ett kyligt eko från åren av krig.

Handal har anklagat Saca för att vara arvtagare till de dödsskvadroner som härjade i El Salvador under de åren och han har påpekat att det är Arena-partiets grundare som utpekas som ansvarig för mordet på den omtyckte ärkebiskopen Oscar Arnulfo Romero.

Saca, å sin tur, har anklagat Handal för dom kidnappningar som gerillan utförde och han har varnat för att en seger för Handal innebär att relationerna med USA kommer att hamna i kris.

Förbindelserna med USA
Ett hett tema i El Salvador, där nästan hälften av befolkningen är beroende av penningförsändelser från anhöriga i USA. I år kommer de försändelserna att uppgå till omkring 23 miljarder kronor. En summa som motsvarar 65 procent av exportinkomsterna.

Arena-partiet har suttit vid makten i 15 år, men valen förra året visade att salvadoranerna börjat få nog och att de nu var beredda att ge sin röst på den tidigare gerillan.

Att opinionsmätningarna ändå talar till Sacas fördel, det beror till största delen på att Handal är en oattraktiv kandidat, lite tråkig och påtagligt auktoritär.

Med en annan kandidat skulle FMLN:s seger ha kunnat bli överlägsen. Men med Handal kan FMLN istället ha banat väg för ytterligare en Arena-president.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".