Tomas Lindstrand. Foto: Bay Ismoyo/PRB

Svenska förhör i Indonesien avslutade

Uppdaterad 16:45
På söndagen reser svensk polis och åklagare hem från Indonesien efter att ha förhört misstänkta terrorister, för att se om det går att koppla fler ledare i Sverige för rebellrörelsen Gam till terrorattentat i Indonesien.

Gam-rörelsen kämpar för att provinsen Aceh i Indonesien ska bli fri. Förra året begärde Indonesien att flera ledare för Gam som bor i Sverige ska lämnas ut, personer som är svenska medborgare och som Indonesien anklagar för att ha planerat terrorattentat i Indonesien.

Inledde förundersökning
Sverige sa nej till utlämningen, men efter att den indonesiska delegationen lämnat in en anmälan till Riksåklagaren beslutade chefsåklagare Tomas Lindstrand att inleda en förundersökning.

Två åklagare och tre Säpopoliser har nu varit i Indonesien i en vecka, däribland Tomas Lindstrand, och bland annat förhört 23 personer som har olika kopplingar till Gam-rörelsen. En del av dem som hörts är själva dömda för terrorbrott.

Vad har förhören i Indonesien gett?

– Det vill jag inte gå in på. Det är en förundersökning som påpår och det vi nu ska göra närmast är att gå igenom de här vittnesförhören och försöka sammafatta och diskutera vad som ska ske härnäst.

Har misstankarna stärkts eller försvagats med de personer i Sverige som är medlemmar i Gam?

– Det vill jag inte uttala mig om, säger Tomas Lindstrand.

Tomas Lindstrand vill heller inte säga något om hur många som är misstänkta för brott. Men om det skulle gå till åtal, skulle de personerna åtalas i Sverige, eftersom brotten skulle ha planerats här.

Känsligt ärende i Indonesien
Ärendet är känsligt i Indonesien och väckt stor uppmärksamhet där.

– Indonesisk polis har ju bevakat det här väldigt ordentligt. Vi har mer eller mindre varit förföljda av ett journalistuppbåd. Jag tycker inte att det har varit några negativa reaktioner, snarare tvärtom, säger Tomas Lindstrand

De utpekade GAM-ledarna har i tidigare intervjuer i Ekot nekat till att ha utfört några attentat.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".