Jungfrutur för Tallinks storsatsning på Estland

I helgen gör det estniska rederiet Tallinks nya färja Victoria sin jungfrutur mellan Stockholm och Tallinn. Tallink är ett av de mindre färjerederierna i Östersjön, sett till antal resande, men har stora förhoppningar om ökat resande och mer frakter, när Estland går med i EU.

– Oh ja, annars hade vi inte gjort den här investeringen, för det är en stor satsning för en liten firma som Tallink. Om vi inte trodde på det så hade vi aldrig gjort det, säger Väino Konga, vd i Tallink Sverige.

Victoria visades för Victoria
Tallinks nya färja Victoria, med plats för 2 500 passagerare, gör sin jungfrutur från Stockholm till Tallinn efter att ha visats upp för allmänheten och för kronprinsessan Victoria. Tallink har betalat 150 miljoner euro för Victoria. Lika mycket kostade Romantika, som trafikerar Helsingfors-Tallinn.

Färjetrafiken mellan Sverige och Finland tar de flesta Östersjöresenärerna, drygt 9 miljoner resande per år, men resandet till och från Polen och Estland ökar mest, kring 30 procent 2002, men från en låg nivå.

Frakt allt viktigare
Sjöfartskonsult Klas Brogren följer rederinäringen. Han räknar med att Östersjötrafiken ökar med 5-6 procent om året och att frakttrafik kommer att bli allt viktigare för rederierna.

– Det blir mycket frakttrafik i samband med investeringar i öst, och det är det som färjetrafiken egentligen bygger på, en kombination av frakt och passagerare. Jag tror att vi redan om fem år kommer att ha observerat en markant ökning i trafiken och kanske en annan struktur bland rederierna, vilka som är aktörer och så vidare. Men den processen har redan påbörjats, det ökar redan varje år.

Är alla rutter lika lukrativa för rederierna?

– Lukrativt blir det först när du har volym på både last och passagerare och det är just utav den anledningen som jag tror att utvecklingen går i turordning från Estland, sedan Lettland och sist Litauen, säger Klas Brogren, sjöfartskonsult Ship Pax Information.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".