Turismen i Antarktis förstör naturen

Allt fler turister utforskar Antarktis och det kan påverka den sårbara naturen i området. Nu behövs det regler för turismen där, anser norska regeringen och norska polarforskare. Nästa vecka arrangerar de ett internationellt expertmöte i Nordnorge om Antarktis och turismen.

– Under det tidiga 1990-talet var det väldigt få turister som reste till Antarktis, medan man idag ser att det börjar närma sig 20 000 turister varje säsong i Antarktis. Så det är en våldsam ökning och ett våldsamt engagemang, säger Birgit Njåstad, som är forskare vid Norska polarinstitutet i Tromsö.

Fördubbling
Pingviner, glaciärer och storslagen natur lockade förra året nästan 20 000 turister till Antarktis, världsdelen med land och havsområdena kring sydpolen. Det är en fördubbling på tio år.

De flesta reser från Chile och Argentina med kryssningsfartyg. Det är många äldre med mycket pengar som vill utforska Antarktis. De billigaste resorna kostar 40 000 kronor per person och turisterna kommer från en rad länder, säger forskaren Birgit Njåstad.

– I hög grad från USA och Tyskland och Storbritannien, säger hon.

Hundra svenskar besökte Antarktis förra året.

Regler krävs
Det krävs regler och riktlinjer för turismen innan den växer sig större, anser Polarinstitutet och norska utrikesdepartementet som arrangerar konferensen i Tromsö i Nordnorge. Experter från flera länder ska delta.

Norge är ett av de länder som är med och förvaltar Antarktis. Norska turistfartyg står också för en stor del av turerna till området.

Oron hos experterna finns för att fartygen kan släppa ut olja vid olyckor. Experterna är också bekymrade för att turister som kliver i land kan slita på den lilla barmark som finns, skräpa ned och störa säl- och pingvinkolonier.

– Detta gör att de parter som förvaltar Antarktis under Antarktistraktaten, ser att det finns behov av att se allvarligt på frågeställningarna om turismen och turismens påverkan, säger Birgit Njåstad.

Begränsningar på sikt
Det finns bland annat behov för regler för fartygens standard, anser de norska värdarna. På sikt kan det bli aktuellt att begränsa fartygstrafiken och antalet turister, enligt norska utrikesdepartementet.

Under konferensen ska också säkerheten för turisterna i det otillgängliga området diskuteras, för räddningsberedskapen är nästan obefintlig bland isbergen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista