Terroristexpert anklagar Bush för passivitet

En av Vita Husets främsta experter på terrorism anklagar i en ny bok president George Bush för att ha ignorerat varningar för 11 septemberattentaten och för att genom ockupationen av Irak ha stärkt terrornätverket al-Qaida.

– Jag anser det upprörande att presidenten ställer upp för omval med huvudargumentet att han gjort så stora saker mot terrorismen. Han ignorerade terrorismen i månader då vi kanske kunnat göra något för att förhindra 11 september, säger Richard Clarke i en intervju som sänds i tv-programmet 60-minutes senare på söndagen.

Richard Clarke arbetade fram till februari i fjol i Vita Huset, som ledande antiterrorism-rådgivare.

Rådgivare länge
Clark har arbetat under fyra presidenter och han menar att Bush-administrationen skulle ha slagit ut al- Qaida och dess träningläger i Afghanistan långt innan terrordåden i New York och Washington ägde rum.

Innan den 11 september gjorde president Bush ingenting och det han gjort efteråt har minskat vår säkerhet, hävdar Clarke.

Ville anfalla Irak
President Bush och var istället helt inriktad på att anfalla Irak och redan timmarna efter den 11 september ville försvarsminister Donald Rumsfeld bomba Irak, hävdar Richard Clarke.

– Vi sa att al-Qaida är i Afghanistan. Rumsfeld sa då att det inte finns några bra mål i Afghanistan, men många bra bombmål i Irak, säger Richard Clarke.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".