ETA vill förhandla med nya spanska regeringen

I Spanien har den baskiska terrororganisationen ETA meddelat att den är öppen för förhandlingar med den tillträdanade regeringen för att få slut på våldet. Beskedet kommer via den baskiska tidningen Gara och Berria.

Lösningen inte är i händerna på en aktör, en person eller en organisation, skriver ETA i sin kommuniké.

En signal om att ETA alltså söker dialog, för att nå en lösning på kravet om ett fritt Baskien och på den terrorsituation, som rått i norra Spanien i över 30 år med många blodiga attentat och många, många hundra mördade människor.

Prövar nya regeringen 
Terrorgruppen prövar nu om den nya socialistiska regeringen, som tillträder inom kort, är redo till förhandling till skillnad från den avgående högerregeringen Aznar. Samtidigt klargör den att kravet på ett självständigt Baskien står fast och att våld kan bli nödvändigt för att nå dit.

ETA har tagit uttalanden från den tillträdande premiärministern Zapatero till intäkt för att han skulle kunna vara mer försonlig. Zapatero tog till exempel genast efter sin seger kontakt med ledaren för det baskiska självstyret, en baskisk nationalist som är emot våld, men som Aznar också helt brutit med.

”Vi förhandlar inte”
Svaret från Zapateros socialistparti till ETA kom snabbt: Vi förhandlar inte med terrorister.

Den pakt som finns mellan socialistpartiet och högern är klockren, ETA är inte någon samtalspart. Historien visar att ETA inte håller löften.

ETA:s politiska gren, partiet Batasuna, är också förbjudet. Det ogiltigförklarades i domstol efter att en ny partilag antagits med stor majoritet i parlamentet.

Det baskiska självstyret har också reagerat med massivt motstånd mot ETA:s utspel.

Alice Petrén, Madrid
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".