Sörjande i Cabra. Foto: Visar Kryeziu/PRB

Lugnt och stilla när offer begravdes

Begravningen av två albanska pojkar i norra Kosovo på söndagen kunde ske utan att störas av våldsamheter. Men bland albanerna pyr hatet och många anser att det nu är omöjligt att leva sida vid sida med serber, rapporterar Christina Gustafsson.

– Jag tror inte att vi kan leva ihop med dem. Jag tror inte att det är möjligt mer, kanske i senare generationer, men inte nu, säger Hassani, en av de äldre byborna i Cabra.

Hoppet släckt
De tre drunknade pojkarna från hans by har släckt det hoppet. I hans och albanernas ögon jagades de ut i floden av en serb och hans hund och drunknade.

Byn Cabra utraderades helt under kriget för drygt fem år sedan. Byn är omgiven av serbiska byar.

Det är flera tusen albaner och ett stort pressuppbåd som har samlats här. Premiärminister Bajram Rexhepi körs fram med ett stort säkerhetsuppbåd.

– Ni kommer ständigt att leva i våra minnen som unga martyrer, sa han vid begravningsceremonin.

Uppmaning till lugn
När den är över uppmanas alla i en enträgen vädjan att behålla lugnet och åka hem i stillhet och respektera de döda pojkarnas familjer. Hassani har dock sin uppfattning klar om framtiden.

– Hela folket här vet att vi inte kan leva ihop med serberna längre. Är det vi som ska dö, försvinna, eller är det serberna, frågar han.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".