Tyska socialdemokrater valde ny partiledare

De tyska socialdemokraternas nye partiordförande heter Franz Muntefering. Han valdes på söndagen till efterträdare till förbundskansler Gerhard Schröder, som tidigare valde att avgå som partiordförande efter stark intern kritik.

– Reformpolitiken ligger kvar. Det är jag och Franz överens om. Det som är beslutat förändras inte, sa Gerhard Schröder i sitt avskedstal som partiledare.

För det fick han applåder av de över 1 000 partimedlemmar, som samlats i Berlins största kongresshotell för att välja ny ordförande.

Applåderna var artiga, liksom avskedsorden från partikamraterna. Avskedet skedde utan tårar och något större känslosvall.

Svagt stöd bland väljarna
Gerhard Schröders ekonomiska reformprogram agenda 2010 har splittrat partiet och stödet bland väljarna har aldrig tidigare varit så svagt som nu.

Därför väljs Franz Muntefering till ny ordförande för de tyska socialdemokraterna.

Han är 64 år och hör till den gamla socialdemokratiska stammen inom partiet.

Han började som facklig företrädare och han har ingen högre utbildning än grundskola och talar inte engelska, utan har gått dem långa vägen fram till partiledarposten.

Övertyga de egna
Hans främsta uppgift blir att genomdriva regeringens politik i de egna leden.

Hans bakgrund ska övertyga kritikerna om att patientavgifter, lägre pensioner och sänkt a-kassa är nödvändigt för att få fart på den tyska ekonomin och att det inte rör sig om en politisk högervridning.

Om han lyckas locka tillbaka väljarna står och faller med hur ekonomin utvecklas. Europas konjunkturuppgång står och faller också med den tyska ekonomins tillfrisknande.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".