"Människohandeln ökar med EU:s utvidgning"

Handeln med människor över gränserna kommer att öka i samband med att tio nya länder träder in i EU-gemenskapen den 1 maj. Men tullen har i dagsläget inga befogenheter att ingripa vid misstanke om trafficing, och heller ingen skyldighet att kontakta polisen, säger Eva-Lotta Hedin, som är chef för tullens brottsbekämpning.

– Ja, vi har en möjlighet, liksom alla medborgare i Sverige, att ingripa mot brott som pågår och då kan man till och med gripa en person. Men när det gäller trafficing kan det vara svårt just vid gränspassagerna när man ser människor som reser tillsammans och det är inte ett brott som pågår just för tillfället. Där har vi inte direkt några möjligheter, säger Eva-Lotta Hedin.

Samarbetet fungerar
Både tullen och polisen säger att samarbetet fungerar i dag. Tulltjänstemännen meddelar polisen när de misstänker att det förekommer trafficing.

Men det finns ingen formell skyldighet för polisen att säga till polisen och en tulltjänsteman har alltså inte större befogenheter att ingripa än vilken medborgare som helst.

Detta utreds just nu men eventuella ändringar kommer inte ha hunnit träda i kraft när de tio nya länderna går in i EU om en och en halv månad. Utredningen beräknas vara klar första den första juli.

Vill ha en ändring
Justitieminister Thomas Bodström vet redan nu att han vill ha en ändring. Han vill se ett tvång för polisen att kontakta polisen när man misstänker människohandel.

– Det ska finnas en skyldighet för tullen att kontakta polisen när man till exempel upptäcker människohandelsbrott. Det gör man nog i praktiken redan i dag. Jag har svårt att se den tulltjänsteman som ser mellan fingrarna på den typen av brottslighet, säger Thomas Bodström.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista