Fortsatt algfritt längs stränderna

Alla badande semesterfirare kan fortsätta att glädja sig åt algfria kuster. Starka vindar gör att algerna just nu håller sig ute till havs.

Hittills i år har Sverige varit relativt förskonad från algblomning. Värmen har gjort att algtäcket växt sig tjockt, men inte mycket alger har förts in mot stränderna.

– Det är slumpen som avgör. Det handlar om strömmar och vindar, det har blåst rätt mycket ut från den svenska kusten, säger Gunnar Aneer på länsstyrelsen i Stockholm till TT.

Ytsamlingarna ute till havs är 100 mil långa, från västra Finska viken ned till Hanöbukten. Analyser från SMHI i veckan visade att det är en giftig art som dominerar i blomningarna.

Fakta om algblomning

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar stora populationer. Algblomning förekommer i alla sorters vatten och oftast nära vattenytan eftersom solljuset är starkast där.

Det går inte att se om en algblomning är giftig eller inte. För att avgöra det måste ett prov på giftigheten göras. Vissa arter är dock många gånger giftiga och dessa kan undvikas genom vissa kännetecken.

Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men man bör se till att inte svälja något vatten och att duscha efteråt. Hudirritationer kan uppstå från algerna.

Källor: SMHI, Länstyrelsen i Stockholms län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.