Hjelm-Wallen vill förstärka FN i Afghanistan

Svenska Afghanistankommitténs ordförande Lena Hjelm-Wallén anser att fler utländska trupper med FN-mandat borde skickas till Afghanistan. Fredsinsatsen i landet är liten i jämförelse med andra krishärdar i världen, till exempel Bosnien eller Kosovo, menar hon.

– Det som hänt är ett allvarligt bakslag för utvecklingen som pågick efter att man arbetat fram en ny konstitution, säger Lena Hjelm-Wallén.

Sviker det internationella samfundet Afghanistan genom att skicka så få soldater?

– Efter 25 år borde Afghanistan, när det äntligen höll på att bli fred,  få hjälp att säkra den genom att utländska trupper med FN-mandat ska finnas i landet, säger hon.

– Nu finns FN praktiskt taget bara i Kabul och det räcker naturligtvis inte. Jämför man med många andra krishärdar så får Afghanistan, när det gäller fredsfrämjande personal, bara en bråkdel av vad man till exempel får i  Bosnien eller Kosovo räknat per invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".