Vänstern framåt i franska regionalval

Överraskande framgångar för vänstern blev resultatet i första omgången av de franska regionalvalen, samtidigt som det konservativa regeringspartiet UMP fick känna av väljarnas missnöje.

UMP tappat väljare i de flesta regioner, men ingenstans är tillbakagången så försmädlig som i premiärminister Jean-Pierre Raffarins gamla hemtrakter. Poitou-Charentesx, där han styrde i 14 år, kan nu tas över av en kvinnlig socialist, Segolène Royal, som med 46 procent av rösterna har en betryggande ledning inför den andra omgången kommande söndag.

Första på två år
Segolène Royal är inte vem som helst i fransk politik. Hon var minister i den förra vänsterregeringen men är dessutom sambo med socialistpartiets ordförande och symboliken i hennes framgångar undgår förstås ingen i Frankrike.

För socialistpartiet blev söndagens val det första glädjeämnet på två år efter katastrofen i presidentvalet 2002 när partiets kandidat Jospin oväntat slogs ut av extremhögerns Le Pen.

Chocken kvar i minnnet
Socialistpartiet har nu möjlighet att erövra hälften av de totalt 26 regionerna. Det är uppenbart att vänsterväljarna inte har glömt chocken från 2002. på söndagen slöt de upp bakom etablerade socialistpartiet och kommunistpartiet medan partierna på yttersta vänsterkanten sveks.

Extremhögern Nationella Frontens väljare var likna trogna som alltid. I hela 16 regioner har Nationella Fronten klarat partispärren på tio procent och kan därmed ytterligare försvaga regeringspartiet UMP nästa söndag.

Ingmarie Froman, Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".