Både USA och Pakistan reagerar med ilska på läckaget av de hemliga dokumenten om USA och de allierades krig i Afghanistan. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Militärläcka till Wikileaks upprör

Enorma mängder hemliga dokument om USA och de allierades krig i Afghanistan har läckt ut på internetsajten Wikileaks i natt.

Dokumenten innehåller även information om hundratals hittills okända incidenter där civila afghaner har dödats. Både USA och Pakistan reagerar med ilska på läckaget.

Det är en av de största läckorna i amerikansk militärhistoria. Det handlar om så mycket som 90 000 hemligstämplade amerikanska dokument från flera år tillbaka. Händelser inte kända sedan tidigare beskrivs, bland annat hemliga operationer mot ledande terroristmål.

Tidningarna New York Times, The Guardian och Der Spiegel har fått tillgång till dokumenten innan de lades ut på Wikileaks.

Enligt The Guardian finns uppgifter om hur hundratals civila dödats av de allierade i Afghanistan vid händelser som det inte rapporterats om tidigare. Hemliga diskussioner mellan diplomater och militärer avslöjas också.

USA och Pakistan samarbetar om att jaga militanta talibaner och terrorister och USA betalar ut miljardstöd till landet som tack.

Men New York Times beskriver hur Pakistan låter sina underrättelsemän träffa militanta talibaner för att samarbeta om motstånd mot amerikanska soldater i Afghanistan. Också sammansvärjningar för att döda ledare i Afghanistan beskrivs.

Det är känt sedan tidigare att amerikanska militärer klagat på pakistanska kopplingar till militanta talibaner. Men jätteläckaget väcker ilska här i USA. Vita huset uttalar att det både sätter amerikaners och allierades liv på spel.

USA lovordar samtidigt samarbetet med Pakistan, som man menar har lett till hårda slag mot al-Qaidaledare.

Pakistans ambassadör här i USA säger i ett uttalande att dokumenten inte motsvarar verkligheten och att USA, Pakistan och Afghanistan står enade att bekämpa al-Qaida och militanta talibaner.

Vem som läckt och vilket som är motivet är inte känt och varken medier eller Wikileaks har klarat att gå igenom alla dokument.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista