Historisk dom mot ledare inom Röda khmererna

I Kambodjas huvudstad Phnom Penh kom i dag den första domen mot en av ledarna inom Röda khmerernas skräckregim på 70-talet. Ekots utsände är som enda svenska representant för medier på plats i rättssalen i Phnom Penh.

Duch är alltså dömd till 35 år, att jämföra med åklagarsidans yrkande på 40 år. Han döms för brott mot mänskligheten och hans straff reduceras med fem år för den tid han under militär ledning olagligen suttit frihetsberövad.

Straffpåföljden kan i praktiken från och med nu gå ned till 19 år för den i dag 67-årige före detta fängelsechefen. Detta beroende på om det blir ett överklagande av domen eller inte.

Duch var chef för fängelset och tortyrcentret Tuol Sleng. Röda khmererna bedöms ha mördat totalt cirka 1,7 miljoner människor.

Duch själv mottog utslaget med upphöjt lugn och utan att röra en min inför åhörarna som bland annat består av offer från den tidigare regimen.

Många av landets befolkning har efterfrågat ett hårt straff för den ledare som, vid sidan av Pol Pot, närmast kommit att symbolisera Röda khmerernas skräckregim i slutet av 1970-talet.

Rättegångar mot ytterligare fyra väntas kunna inledas härnäst. Då handlar det om personer högre upp i röda khmerernas makthierarki, vilka bland annat innehade ministerposter. Men där finns också den tidigare presidenten.

Anders Wennersten, Phnom Penh

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista