Utlandslån ökar konkurrensen om bolånekunder

Konkurrensen om bolånekunderna kan bli hårdare i framtiden i och med att EU-kommissionen vill göra det lättare att ta bolån i banker i andra EU-länder.

I april lägger en arbetsgrupp fram förslag på hur det här ska gå till. Gösta Fischer, direktör på Svenska Bankföreningen och Sveriges representant i arbetsgruppen, tror att det här kommer att gynna konsumenterna i form av lägre räntor.

Få lån tas över gränserna
I dag är det en väldigt liten del, mindre än en procent av bolånen i Europa, som tas över landsgränserna. Anledningen är dels valutarisker, dels att varje land har sina egna regler på området. Men nu vill EU-kommissionen underlätta för bankkunder att låna till bostaden utomlands och under ett år har 21 representanter för näringsliv och konsumenter arbetat med frågan.

”Konsumenterna kommer att gynnas”
Gösta Fischer menar att konsumenterna kommer att gynnas, även om det tar tid att genomföra de förändringar som krävs. Han tror också att de svenska bankerna kan tjäna på en öppnare marknad, även om de än så länge verkar måttligt intresserade.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".