WIKILEAKS

Professor varnar för läckans konsekvenser

De hemliga dokument om USA:s krig i Afghanistan som publicerats på internetsajten Wikileak kan avslöja mycket om den amerikanska krigsföringen. Men det är svårt att säga ännu, eftersom ingen har undersökt det omfattande materialet. Det säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

– Den förmodligen största innebörden det här materialet har torde vara indirekt, det vill säga att belysa den amerikanska strategin i Afghanistan och den faktiska krigföringen där ganska lite material egentligen har blivit offentligt.

Hundratals civila afghanska offer i orapporterade incidenter, pakistanska spioner samarbetar med talibaner, talibanerna bombar Nato-styrkorna i allt större omfattning och USA avrättar afghanska motståndsledare.

Så tecknas bilden av USA och de allierades krig i Afghanistan i de över 90 000 hemliga dokument som internetsidan Wikileaks publicerade under natten till måndagen.

Dokumenten består främst i rapporter skrivna av lägre officerare och soldater som tjänstgör i Afghanistan. De innehåller detaljerade uppgifter på när amerikanska styrkor har anhållit fångar, uppgifter om skadade och dödade inklusive exakta geografiska punkter för händelserna, presenterade på den digitala kartsajten Google Maps. Informationen sträcker sig sex år tillbaka i tiden.

Hur Wikileaks kommit över materialet vill de själva inte kommentera enligt den brittiska tidningen Guardian, som kallar läckan för en av de största i amerikansk militärhistoria.

Den svenska militära närvaron i Afghanistan berörs också i viss mån i de hemliga dokumenten, enligt Wikileaks. I fall av samarbete mellan Isaf-styrkorna och amerikanska styrkor så avslöjas detaljer kring de militära operationerna. Även om huvuddelen av rapporterna inte innehåller uppgifter om hemliga operationer utförda av Isaf-styrkorna, skriver Wikileaks.

Vita huset har fördömt publiceringen och säger att den kan hota amerikanska soldaters säkerhet. Och till nyhetsbyrån AFP så ska Pakistans USA-ambassadör kallat läckan för oansvarig, och att det rör sig om obearbetade uppgifter.

Mer material finns att publicera, och kommer att publiceras enligt Wikileaks hemsida. Det ska röra sig om ytterligare 15 000 rapporter. Skälet till att de ännu inte publicerats är att källorna krävt det för att garantera säkerheten för inblandade först.

Enligt Wilhelm Agrell kan säkerheten för de amerikanska styrkorna vara hotad.

– Det kan självklart skada säkerheten just därför att det har inte skett en skadebedömning dokument för dokument innan det här materialet har släppts, utan det har bara hamnat ute i offentligheten.

Det svenska försvaret lämnar inga kommentarer, utan hänvisar till utrikesminister Carl Bildt, som först kommenterar saken i eftermiddag.