Arkivbild:PRB

Riskfritt ta betalt för skenäktenskap

Svenska medborgare tar betalt för att ingå falska äktenskap med personer som vill få uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket misstänker att tusentals asylsökande varje år ingår skenäktenskap för att förbättra sina möjligheter att få asyl, rapporterar P3-programmet Front. Men det är den asylsökande som tar den största risken och riskerar avslag på ansökan om skenäktenskapet avslöjas.

Den som har tagit emot pengar riskerar oftast ingenting.

Lina fick 50 000 kronor för att ingå ett skenäktenskap.

– Ja det var för pengarna. Jag behövde pengar helt enkelt, för att betala av mina skulder, jag köpte lite grejer. Jag svarade ja direkt, jag funderade inte ens på det.

Oftast pengar inblandade
Utlänningsroteln, där Sven-Åke Eriksson arbetar, är den avdelning på polisen som utreder skenäktenskap. I många av fallen som kommer till honom finns pengar med i bilden.

– Oftast är det mot betalning. Ingen gör ju det här gratis, man ska ju leva med en person i tre år. Allt har ju sitt pris, det beror på var man kommer ifrån och hur pass svårt det är att få någon att ställa upp.

Lite risker
Den som tar betalt för att gifta sig med en person som vill ha uppehållstillstånd riskerar väldigt lite.

Skulle Migrationsverket misstänka att det handlade om ett skenäktenskap avvisar de ansökan, men sedan händer det i de flesta fallen inte mycket mer. Även om det faktiskt är brottsligt att ljuga i ett ansökningsärende.

– Vi har inte haft tillräckligt många utredare som har kunnat ta tag i de här ärendena. Åklagaren har inte heller prioriterat den här sortens ärenden.

Den enda som verkligen riskerar något är alltså samma person som många gånger är så desperat att de betalat hundratusentals kronor för ett skenäktenskap.

Meddelar sällan
Migrationsverket gjorde förra året bedömningen att mer än 3 500 förhållanden inte var tillräckligt seriösa för att de skulle bevilja uppehållstillstånd.

Men av alla de här besluten är det väldigt få som hamnar på Sven-Åke Erikssons bord på utlänningsroteln.

– Några gånger per år meddelar Migrationsverket oss att de misstänker i en utredning att det är ett skenäktenskap. Men det är inte så ofta det sker.

Erik Hedtjärn, Front i P3
p3front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".