Wikileaks: "Kriget är en djävlig sak"

Det är de många små detaljerna om skadade och dödade civila som visar allvaret i kriget i Afghanistan. Det sade Julian Assange, talesman för Wikileaks, på en presskonferens vid lunchtid. Många frågor handlade om man kan vara säker på att uppgifterna som avslöjats är sanna.

De 91 000 hemliga dokument om USA:s krigföring i Afghanistan som publicerades i natt på internetsajten Wikileaks beskrivs som den största säkerhetsläckan i amerikanska arméns historia. Men det finns ytterligare 15 000 dokument kvar att publicera, avslöjade Julian Assange, grundare av Wikileaks, på presskonferensen.

Det finns inga enskilda rapporter i det omfattande materialet som är hemskare än andra utan rapporten som helhet visar på den brutala vardagen i ett krig, menade han:

– Den verkliga storyn i det här materialet är att krig är en djävlig sak efter en annan. Det är det ena barnets död efter det andra, det här är historien om kriget sedan år 2004, sade Julian Assange.

Han tillbakavisar också Vita Husets påstående att avslöjandet har äventyrat säkerheten för Nato:s truppper i Afghanistan:

– Vi är vana vid att angripas då vi avslöjar övergrepp - man skjuter på budbäraren för att leda bort uppmärksamheten från kraften i budskapet, sade Julian Assange på den välbesökta presskonferensen i dag.

Materialet består av hemliga armérapporter, men de inte kommer från högsta militära nivå. Rapporterna talar bland annat om hur så kallade "Black Units", dvs specialförband jagar och dödar talibanledare, hur hundratals civila dödats utan det rapporterats och att talibanerna nu har tillgång till värmesökande missiler.

Det finns ytterligare 15 000 hemliga dokument som Wikileaks kommer att publicera. Julian Assange menar att det är svårt att avgöra om rapporten kommer att ändra något i sak, men rapporten hjälper till att skapa en sannare bild av hur kriget har varit de senaste sex åren och att det måste till en förändring, menar han.

En kritik mot avslöjandet är att uppgifterna inte går att kontrollera på något enkelt sätt. Flera frågor på presskonferensen handlade om detta. Julian Assange svarade att så långt det gått att kontrollera så är dokumenten autentiska, med reservation för att om Wikileaks publicerar en CIA-rapport så finns risken att CIA själva skrivit fel eller uppgett felaktiga uppgifter i sin rapport.

– Självklart ska materialet läsas med försiktighet, sade Assange, men menade att uppgifterna i dagens avslöjande är sanna:

– Vi har ingen anledning att betvivla riktigheten i dokumenten.

Se hela presskonferensen här (länk till The Frontline Club, en klubb i London för undersökande journalistik).

Jens Ericson, London

Ekot

Åsa Nilsson Rönnqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista