Rekordhögt råoljepris

Priset på Nordsjöolja är just nu det högsta på tre år och det beror bland annat på oron för nya terrordåd, rapporterar vår Oslokorrespondent.

Det svarta guldet, som oljan brukar kallas, är extra värdefullt nu. Hittills i mars så har oljebolagen i Norge sålt oljan från Nordsjön för i genomsnitt 34 dollar fatet eller 238 norska kronor. Det är 60 kronor mer än vad norska regeringen räknat med i statsbudgeten. Så här förklarar Ranveig Stangeland informationschef på Statoil varför priset ligger så högt:

- Oljelagren är små i världen och därför reagerar marknaden snabbt på terrorattentat och andra oroligheter, säger hon.

Rädslan för fler terrorattentat bidrar till ett högt pris. Om oljepriset fortsätter att ligga på den hær nivån så kan det innebära upp till 60 miljarder norska krornor mer i oljefonden i år än vad regeringen räknat med. Och det finns tecken på att oljepriset kan fortsätta att ligga på en hög nivå.

Amerikanska pensionsfonder satsar miljardbelopp i oljehandeln. Nu följer marknaden noga med på hur Opec, Organisationen för de oljeproducerande länderna, kommer att førhålla sig till oljepriset och produktionen framöver. Opec har ett viktigt möte i slutet av mars.

Beatrice Janzon, Oslo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".