Arkivbild: PRB

Rädsla för terrordåd höjer oljepriset

Priset på Nordsjöolja är just nu det högsta på tre år. En av anledningarna är oron för nya terrordåd. Det finns också tecken på att oljepriset kan fortsätta att ligga på en hög nivå.

Det svarta guldet, som oljan brukar kallas, är extra värdefullt nu. Hittills i mars så har oljebolagen i Norge sålt oljan från Nordsjön för i genomsnitt 34 dollar fatet eller 238 norska kronor. Det är 60 kronor mer än vad norska regeringen räknat med i statsbudgeten.

Oljelagren är små i världen därför reagerar marknaden snabbt på terrorattentat och andra oroligheter, säger Ranveig Stangeland, informationschef på Statoil.

Tecken på fortsatt höga priser
Rädslan för fler terrorattentat bidrar till ett högt pris. Om oljepriset fortsätter att ligga på den här nivån så kan det innebära upp till 60 miljarder norska krornor mer i oljefonden i år än vad regeringen räknat med.

Och det finns tecken på att oljepriset kan fortsätta att ligga på en hög nivå. Amerikanska pensionsfonder satsar miljardbelopp i oljehandeln.

Nu följer marknaden noga med på hur Opec, Organisationen för de oljeproducerande länderna, kommer att förhålla sig till oljepriset och produktionen framöver. Opec har ett viktigt möte i slutet av mars.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".