Allt fler drabbas av vägglöss

Allt fler svenska hem får problem med vägglöss. Just nu är problemet som störst eftersom lössen ofta följer med hem efter semestern. Det enligt Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

– När man exempelvis kommer utomlands ifrån bör man vara väldigt noga med kläder man har med sig, inte minst saker som man har i sin resväska, de brukar gömma sig där. Det verkar som om antalet vägglöss ökar i Sverige. En del av den ökningen kan troligen bero på att vi har med oss vägglöss utomlands ifrån, säger Lars-Åke Janzon.

Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt med vägglöss i Svenska hem. Sedan 2006 har Anticimex mer än tredubblat antalet saneringar, och siffror från Trygg Hansa visar att anmälningar om vägglöss är tio gångar vanligare idag än för sex år sedan.

Om man fått in lusen i sitt hem kan det bli både dyrt och svårt att bli av med den. För den mellan 5 och 8 mm långa, rödbruna lusen, som finns i bland annat Asien och de södra och mellersta delarna av Europa, kan i flera månader ligga utan mat under tapeter och i sängramar i väntan på någon att suga blod i från.

Vägglusen sprider inte några sjukdomar, men vissa personer kan få svaga alergiska reaktioner av deras bett.

Betten syns ofta inte med en gång, utan först efter några dagar blir området rött och börjar klia. Därför kan det ibland vara svårt att veta om man på sin semester utsatts för vägglöss.

Men Stefan Dahlström, som arbetar som skadedjurstekniker på Anticimex i Göteborg, menar att man inte behöver vara orolig för att få hem lössen om man undersöker det rum man ska bo i.

– Nej, jag tycker inte att man skall vara speciellt rädd. Men däremot är det bra om man är uppmärksam på att det finns, och ser om man kan upptäcka det på sitt hotell. Ett sätt är att titta på sängramen om det finns några svarta prickar, det är deras spillning. Det är ett bra sätt att inspektera själv, säger Stefan Dahlström, skadedjurstekniker på Anticimex i Göteborg.

Fråga

Marcus Léonarde

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista