Pressen sägs nu öka på president Barack Obama, som ser ut att tappa allt mer stöd i den amerikanska opinionen för ett fortsatt krig i Afghanistan. Foto: Scanpix. Montage: SR.
Läckan till Wikileaks

Pressen ökar på USA:s Afghanistanpolitik

I USA uppges nu pressen öka på Vita huset och dess pågående strategi gällande kriget i Afghanistan. Detta efter gårdagens offentliggörande av tiotusentals hemliga dokument från kriget på hemsidan Wikileaks.

Samtidigt jagar Pentagon den eller dem som kan tänkas ligga bakom den gigantiska läckan.

– Vi har ett team som nu går igenom exakt vilka konsekvenser läckan kan få, vi befarar att den ökar risken för soldater i tjänst i Afghanistan, säger Pentagons presstalesman Geoff Morell till Fox News.

Mer exakt hur det skulle kunna innebära en livsfara för soldaterna går han inte in på.

Genomgången, menar Pentagon, kan ta flera veckor, samtidigt som man jagar den eller dem som kan ligga bakom läckandet av de över 90 000 hemligstämplade dokumenten. Tidigare har en militär som läckt uppgifter till just Wikileaks åtalats för brott mot amerikansk säkerhet.

De aktuella dokumenten har bland annat avslöjat flera civila dödsfall som tidigare inte rapporterats. Och Pakistan, allierad med USA, anklagas för att ha samarbetat med talibaner i motståndet mot amerikanska soldater, något som under gårdagen väckt intensiv debatt i USA.

Pressen sägs nu öka på president Barack Obama, som ser ut att tappa allt mer stöd i den amerikanska opinionen för ett fortsatt krig i Afghanistan. Även i kongressen uppges läckan ha stärkt motståndet.

– Det är en röra i Afghanistan, och vi behöver tänka mer på hur vi ska lösa egna problem i vårt hemland, säger den demokratiske ledamoten i representanthuset, Dennis Kucinich, till tv-kanalen CNN.

Och samtidigt som missnöjet växer ska representanthuset den här veckan ta upp förslag gällande USA:s finansiering av krigsföringen, uppger tidningen New York Times.

Men från Vita Huset framhåller man att många av dokumenten som läckt ut sträcker sig från 2004 fram till december 2009, och egentligen inte berör den strategi som nu gäller under Obama-administrationen.

– När presidenten tillträdde beordrade han fler trupper till Afghanistan, säger Vita Husets presstalesman Robert Gibbs.

– Och den här administrationen gick till val på att kritisera den tidigare strategin i Afghanistan, menar han, och ändrade den i december förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".