Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sprickan inom folkpartiet växer

Stormen inom folkpartiet efter beslutet om att säga ja till övergångsregler fortsätter. En enkät som Ekot gjort visar att en majoritet av partiets länsförbund är emot förslaget övergångsregler och många tycker att beslutet tagits ovanför deras huvuden.

Splittringen inom folkpartiet om övergångsregler är stor.

Ekot har talat med 24 av folkpartiets 25 distriktsordförande. Tio av dem stöder förslaget, men en majoritet, 13 stycken, är emot partiets förslag om övergångsregler.

Ville rösta nej
De skulle röstat nej till förslaget om de kunnat. En av dem är Kerstin Weimer, ordförande i Jämtland/Härjedalen, som på söndagen författade ett brev till riksdagsgruppens ordförande Bo Könberg, med en uppmaning om att ompröva beslutet.

– Vi är övertygade om att en självklar liberal hållning är att säga nej till alla former av övergångsregler.

Vad tror ni att övergångsregler kommer leda till?

– Det är en signal till de nya medlemsländerna att de välkomnas som medlemmar men inte som fullvärdiga medlemmar.Inga ska diskrimineras utan alla medlemmar inom europeiska unionen ska behandlas lika. Att alla EU-medborgare ska ha samma rättigheter som övriga européer är ju grunden för EU-samarbetet och detta naggas lite i kanten med det här förslaget från partiledningen.

Beslutet inte förankrat
Många av folkpartiets distriktsordförande tycker också att den interna demokratin i en så här viktig fråga satts åt sidan.

Beslutet var inte förankrat och det har också bidragit till splittringen. Partiledningen hade chansen men tog den inte, menar Jan-Erik Brohede, ordförande i Örebro.

– Jag tror att det hade funnits goda möjligheter att förankra den här frågan i och med att vi länge har vetat att de här nya länderna ska komma. Vi har också haft ett EU-representantskap nyligen då vi skulle bestämma folkpartiets politik som vi skulle gå till val på. Då hade det ju funnits möjlighet att ta upp frågan där.

Men trots upprördheten ute i landet mot övergångsregler och mot det sätt partiledningen hanterat frågan så finns det idag inget distrikt som ifrågasätter Lars Leijonborg som partiledare.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se
Bo Göran Bodin
Petter Malmhester

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".