Börserna pressades av Hamasledarens död

Finansmarknaderna runt om i världen har reagerat på den tilltagande spänningen i Mellanöstern. Hamasledaren Shejk Yassins död ledde till fallande börskurser och stigande råvarupriser.

Marknaderna i Europa har legat lågt på måndagen och i både London och Frankfurt har investerarna tvekat. När USA öppnade i eftermiddag stärktes den nedåtgående tendensen och alla index föll kraftigt i den inledande handeln.

Priset på råvaror har skjutit i höjden, både silver och guld har blivit dyrare idag. Förhoppningar om sjunkande råoljepriser kom på skam och får skjutas på framtiden, redan tidigare har ju råoljepriset, före dagens händelser, legat på historiskt höga nivåer under senvintern.

Kurserna på finansmarknaderna i London styrdes av förhågor om terrorattacker som ett svar på Hamasledarens död, och spädde därmed på den ökande oron för terrordåd i London som ännu finns kvar två veckor efter bomberna i Madrid.

Stockholmsbörsens A-lista var helröd.

Lite tröst erbjöd den euopeiska centralbanken när den hävdade att det trots allt finns tecken på återhämtning i den ekonomiska tillväxten i euroområdet.

Stockholmsbörsen stängde på minus 2,6 procent, Londonbörsen gick tillbaka 1,9 procent och Frankfurtbörsen föll 2,4 procent. Strax före klockan 18 låg New Yorkbörsens Dow Jones index på minus 1 procent, Nasdaq stod på minus 1,4 procent.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".